Jesteś tym co jesz
Prawda, którą znają wszyscy. Często jednak o tym zapominamy. Wierzymy, że jedząc lub pijąc sok z marchewki, uzyskamy piękny, brązowy odcień skóry.
Czego spodziewamy się, wpychając w siebie ogromną ilość chipsów, alkoholu czy hamburgerów?
Następnym razem, gdy postanowisz dożywić się tak zwanym „śmieciowym” jedzeniem, poobserwuj potem swoje ciało. Będziesz mógł zobaczyć na własnej skórze skutki bezmyślnego jedzenia.
Zauważyłeś, że nasz organizm broni się przed nadmierną ilością czekolady, chipsów czy fast foodu?
Drobne plamki, wypryski na skórze. Szorstkość skóry, wysypka.
To nie ponowne wejście w okres dojrzewania, to owoce tego, co zjadłeś.
Oczywiście nie dotyczy to nałogowych zjadaczy śmieci.
Oni nie zobaczą żadnej różnicy. Zobaczyliby ją, poddając się najpierw oczyszczeniu, czyli nie jedząc przez kilkanaście dni tych szybkich, łatwych i szkodliwych przekąsek.
Nasz mózg rejestruje uczucie sytości dopiero po 20 minutach.
Ile w tym czasie można zjeść chipsów, wypić coli, czy zjeść hamburgerów!
Pomyśl o tym!
Powinniśmy jeść powoli, z rozmysłem. Przeżuwać każdy kęs, delektować się jedzeniem!
Nie wolno połykać byle czego na wyścigi!
Zjedzenie sałatki zajmie nam zdecydowanie więcej czasu, niż zjedzenie hot doga.
Ale będzie o wiele zdrowsze.
Zastanów się nad tym!
Nieustanie walczymy o swoje ciało!
Balsamy, siłownia, basen, wizyty w SPA…
a potem pod pretekstem braku czasu, żywimy się w fast foodach!
Nie schudniesz jedząc każdego dnia mniej chipsów i pijąc mniej coca coli czy piwa.
Musisz wyeliminować je z codziennego menu.
Gdzie logika, gdzie rozsądek?! Wydajesz fortunę na pielęgnację ciała (z zewnątrz), a od wewnątrz karmisz je byle czym!
Powiedz mi, jakim cudem chcesz wyglądać dobrze?
Pamiętaj więc, jeżeli chcesz się odchudzić, lepiej zjadaj sałatki czy zupy.
Ich jedzenie da lepszy rezultat, niż radykalne zmniejszenie ilości byle jakiego jedzenia.
Zdrowe, atrakcyjne ciało to nie tylko czas “na diecie”.
Bycie w dobrej formie wymaga zmiany nawyków żywieniowych oraz myśleniowych.
Dbaj o siebie od środka i od zewnątrz.
DBAJ O RÓŻNORODNOŚĆ SPOŻYWANYCH PRODUKTÓW
Zadaniem racjonalnego żywienia jest dostarczenie organizmowi wszystkich składników
odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach.
Do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania nasz organizm potrzebuje pokarmów, które są źródłem: energii, białek, tłuszczów, cukrów, witamin.
Zapotrzebowanie organizmu na wyżej wymienione składniki zależy od różnych czynników, np. płci, rodzaju wykonywanej pracy, wieku, stanu fizjologicznego, pory roku, stanu zdrowia.
Składniki pokarmowe w pożywieniu są źródłem energii, jaka jest niezbędna człowiekowi do
wszystkich procesów życiowych. Stwierdzono już dawno, że niedobór poszczególnych
składników jest niekorzystny, a nawet szkodliwy. Prowadzić może do zaburzeń funkcjonowania organizmu, a także do wywoływania lub pogłębiania stanów chorobowych.
Nadmiar składników odżywczych również jest niepożądany, ponieważ prowadzi do otyłości, która z kolei jest przyczyną różnych ciężkich schorzeń np. układu krążenia, chorób stawów itd.
Nie ma produktu, ani nawet grupy produktów, które zawierałyby wszystkie potrzebne
człowiekowi składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach.
Dlatego mało urozmaicone pożywienie może powodować niedobory niektórych składników pokarmowych.
Jest to bardzo ważne, aby codziennie spożywać produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób, chude mięso, nasiona roślin strączkowych),
warzywa i owoce.
Nie tylko dzienna, lecz także jednorazowa racja pokarmowa powinna
być urozmaicona.
Różnorodność spożywanych produktów nie tylko chroni przed niedoborami pokarmowymi i
chorobami powstającymi na ich tle, ale również chroni przed kumulacją zanieczyszczeń, które w różnym stopniu i natężeniu występują w różnych produktach spożywczych.